Aminokyseliny

Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bunky. Presne tak ako tehly, ak chcete postaviť dom. Do tela ich dostávame prostredníctvom stravy alebo doplnkov výživy.
Rozdelenie aminokyselín
Esenciálne aminokyseliny
- Esenciálne aminokyseliny si telo nevie vyrobiť a musí ich preto získavať z potravy.
- Patria sem - valín, leucín, izoleucín, fenylalanín, tryptofan, lyzín, metionín a treonín, všetky ostatné sú pre človeka neesenciálne.
Neesenciálne aminokyseliny
- Neesenciálne aminokyseliny si telo naopak dokáže vyprodukovať.
- Patria sem - alanín, asparagín, cystín, glutamín, glycín, histidín, karnitín, prolín, serín a tyrosín.
TRYPTOFÁN (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu. Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu serotonínu, ktorý je potrebný pre duševný pokoj, dobrú náladu, optimizmus a normálny priebeh spánku.
Funkcie:
- u detí tryptofán podporuje regulovanie hyperaktivity,
- u dospelých obmedzuje stres
- podporuje činnosť srdca
- obmedzuje chuť do jedla
- pomáha znižovať telesnú hmotnosť a uvoľňuje rastový hormón
- znižuje bolesti hlavy
- obmedzuje škodlivé výkyvy nikotínu
Z tryptofánu sa tvorí aj hormón melatonín, ktorá ukľudňuje a má veľký význam pre spánok. Pre tvorbu serotonínu, melatonínu a vitamín B3, je potrebný vitamín B6 a horčík.
Zdroje: mäso, syr, semená, celozrnné potraviny, fazuľa, sója, strukoviny
- zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach
- podporuje funkcie tráviacej sústavy
- detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo)
- bráni lámavosti vlasov
- je potrebný pri liečbe reumatickej horúčky, syntéze nukleových kyselín, kolagén a bielkovín
- urýchľuje metabolizmus buniek
Funkcie:
Metionín je účinný antioxidant. Je zdrojom síry, ktorá deaktivuje voľné radikály.
Metionín, vitamín B9, B12 a vitamín C podporujú tvorbu monoamínov, ktorých pôsobením vzniká z tryptofánu serotoním alebo dopamín, prípadne z tyrozínu adrenalín a noradrenalín. Tie rozhodujú o pocite šťastia, optimizmu a kľudu.
Zdroje:mäso, ryby, strukoviny, jogurt, vajcia, semená, orechy, cibuľa, cesnak
LEUCÍN (Leu) je esenciálna aminokyselina.
Funkcie:
- spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva
- znižuje hladinu cukru v krvi
- podporuje tvorbu rastového hormónu
Zdroje:
zrná obilia, mäso, orechy, sója
TREONÍN (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej funkcie.
Treonín spolu s vitamínom B5 podporuje prenos informácii z mozgu do svalov.
Obilniny majú nízky obsah treonínu, preto sa deficit môže vyskytovať najmä u vegánov.
VALÍN je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive.
Funkcie:
- stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív
- udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele
Nadbytok:
spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy
Zdroje:
mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója
ARGINÍN je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu.
Funkcie:
- podporuje tvorbu rastového hormónu
- podporuje rast svalovej hmoty na úkor tuku
- podporuje pohlavné dozrievanie
- vylučovanie a zvyšovanie účinnosti inzulínu
- podporuje rasť kostného a spojivového tkaniva vo svaloch
- zlepšuje hojenie rán
- detoxikuje a chráni pečeň pred cirhózou a stukovatením
- chráni organizmus pred rakovinou
- podporuje imunitné funkcie organizmu
Arginín sa preto používa pri posilňovaní a chudnutí. Prebytok arginínu však podporuje rozmnožovanie niektorých vírusov zapríčiňujúcich opar. Rast týchto vírusov poláča aminokyselina lyzín.
Zdroje:
tekvicové semená, lieskové orechy, sója, vlašské orechy, ľanové semená, divina (sviňa divá)
IZOLEUCÍN (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu.
Zdroje:
mäso, ryby, vajcia, semená, orechy, strukoviny, sójové produkty, obilniny
ALANÍN (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy - jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie.
Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je významným katalizátorom. Je súčasťou keratínu.
TYROZÍN (Tyr) je semiesenciálna aminokyselina (môže byť prijímaná v potrave alebo vytváraná v organizme), ktorá má kľúčové postavenie v zdraví človeka.
Funkcie:
- je prekurzorom neutrotansmitérov dopamínu a noradrenalínu, ktoré regulujú duševné stavy
- zlepšuje náladu
- je potrebný pri tvorbe hormónov tyroxínu a trijodtyronínu
- podporuje tvorbu pigmentu melatonínu, ktorý je zodpovedný za sfarbenie kože a vlasov. Pigmentácia je závislá aj od medi a vitamínu D zo slnka.
- potláča chuť do jedla
- podporuje činnosť nadobličiek, štítnej žľazy a hypofýzy
- priaznivo pôsobí pri znižovaní stresu, liečení drogových závislostí, Parkinsonovej chorobe
Nedostatok tyrozínu:
- spôsobuje nedostatok noradrenalínu v mozgu a potom vzniká depresia a stavy úzkosti.
- spôsobuje vznik hypotyreózy - príznakom je nízky krvný tlak, studené nohy a ruky, pocit únavy v nohách
- narastá chuť do jedla, zvyšuje sa množstvo ukladaného tuku
Zdroje:
sójové mäso, sója, sardinky, fazuľa, králik, losos, treska, sliepačie mäso, ovos, pšenica, ryža
LYZÍN je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná stavebná jednotka všetkých bielkovín. Táto aminokyselina má schopnosť pôsobiť proti nachladnutiu, herpesu a oparovým vírusom.
Lyzín podporuje vznik antiteliesok, hormónov a enzýmov a v spolupráci s C vitamínom napomáha torby kolagénu a regeneráciu tkanív. Keďže podporuje stavbu svalových proteínov, blahodárne pôsobí pri zotavovaní operácie alebo športových zranení. Znižuje aj vysokú hladinu triglyceridov v krvi.
Lyzín napomáha pri vstrebávaniu vápnika v organizme (hlavne u detí), je vhodný pre rast a vývoj kostí. Udržuje správnu rovnováhu dusíka v organizme a detoxikuje organizmus od olova. Tiež urýchľuje zotavenie po operáciách a športových zraneniach.
Zdroje: strukoviny, ryby (sumec), kuracie mäso, sója, šošovica, parmezán, azuki, mlieko, hrach, cícer, amarant