MINERÁLY

Minerály
Ľudský organizmus potrebuje pre svoje bezproblémové fungovanie množstvo minerálnych látok, ktoré v ňom plnia rôznorodé úlohy. Aj napriek ich nepatrnému množstvu sú pre telo dôležité a nenahraditeľné. Minerálne látky tvoria asi 4 % s celkovej váhy tela a z toho 83% minerálov je obsiahnutých v kostiach.
Minerálne látky rozdeľujeme podľa mnohých hľadísk, najčastejšie však podľa množstva, ktoré organizmus pre svoje správne fungovanie potrebuje.
Prvky, ktoré sú pre telo potrebné vo väčších množstvách označujeme ako makroprvky a prvky, ktorých telu stačí do 100mg / kg telesnej hmotnosti označujeme ako stopové prvky.
Medzi makroprvky patrí: sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, chlór a síra.
Medzi stopové prvky patria: železo, meď, zinok, mangán, kremík, lítium.
Medzi ultrastopové patria: jód, fluór, selén, chróm, vanád, bór, kobalt a molybdén.
Vo všeobecnosti možno povedať, že nezbytné a prospešné minerály plnia celý rad dôležitých funkcií: zúčastňujú sa na látkovej výmene, udržujú osmotický tlak, regulujú kyslosť vnútorného prostredia, sú zložkou stavebného materiálu a súčasťou mnohých enzýmov.
Zastúpenie minerálnych látok v organizme záleží od viacerých faktorov. Záleží predovšetkým od druhu a množstva stravy, jej úpravy a spôsobu dopestovania (znečistenie prostredia, pôda bohatá resp. chudobná na živiny, využívanie pesticídov a umelých hnojív atď.). Významným faktorom pri vstrebávaní minerálov sa môže stať aj obsah vlákniny v potrave. Množstvo konkrétneho minerálu v tele môže byť pritom optimálne, nedostatočné, alebo nadbytočné.
Väčšina minerálnych látok potrebných pre ľudský organizmu sú stopové prvky. Medzi významné makroprvky patrí len draslík, vápnik a horčík.
Draslík - K
Význam
- Draslík plní významnú úlohu prenosu vzruchov vo svaloch a nervoch a pri látkovej premene
- Uplatňuje sa pri metabolizme sacharidov, pri transporte glykogénu. Stimuluje vylučovanie inzulínu a pomáha pri premene glukózy na glykogén
- Uplatňuje sa pri zachovávaní rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme, ovplyvňuje osmotický tlak a hospodárenie s vodou
- Zabezpečuje odstraňovanie odpadových látok z tela
V bežnej potrave sa veľmi nevyskytuje, resp. sa vyskytuje v malých množstvách. Jeho bohatým zdrojom je sušené mlieko. Ďalej sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch, rybách, mäsách, banánoch, strukovinách, sójy a zemiakoch. Je súčasťou energetických tyčiniek a pre svoju funkciu vo svaloch je súčasťou aj niektorých športových nápojov. Odporúčaná denná dávka je do 4000mg. Pre deti sa odporúča do 3000 mg. Pri nedostatku draslíka stúpa krvný tlak, srdcová činnosť je nepravidelná a človek je nervózny. Pri nadbytku je tlak naopak nízky a človek pociťuje celkovú slabosť. Nadbytok má taktiež nepriaznivý účinok na srdce.
Sodík - Na
Význam:
- Rovnako ako draslík, tak aj sodík sa podieľa pri zachovávaní rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme
- Plní významnú úlohu pri prenose vzruchov vo svaloch a nervoch a pri látkovej premene
- Udržuje osmotický tlak v tkanivách
- Podieľa sa pri prenose nervových vzruchov
- Stimuluje činnosť obličiek a zabraňuje tvorbe kameňov
V potrave sa nachádza hlavne v kuchynskej soli, v údeninách, v syroch, v chlebe, v pečive, v červenej repe, v mrkve a sóde bikarbóne. Odporúčaná denná dávka je do 500mg. Keďže ľudia veľa solia, a množstvo potravinárskych výrobkov je dosoľovaných, populácia netrpí nedostatkom sodíka. Ten je veľmi vzácny a prejavuje sa nadmerným potením, dehydratáciu a smädom, plynatosťou , stratou hmotnosti, svalov, pocitom únavy a bolesťami hlavy. Pri nadbytku stúpa krvný tlak, dochádza k opuchom nôh spôsobených zadržiavaním vody a ku závratom. Prudká koncentrácia sodíka môže byť spôsobená náhlou dehydratáciou organizmu. Jednorazová toxická dávka NaCl pre človeka je 200 - 280 g.
Vápnik - Ca
Význam:
- Neutralizuje prebytok kyseliny mliečnej, ktorá sa tvorí v tele po fyzickej záťaži
- Uľahčuje prenos nervových vzruchov
- Pomáha pri vstrebávaní železa
- Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny
- Znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a jeho dostatok zabraňuje vzniku svalovým kŕčov (vo vyváženom pomere s horčíkom)
- Ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, aktivuje a potláča sekréciu niektorých hormónov a enzýmov
- Ovplyvňujú nervovo - svalovú dráždivosť, podieľa sa na svalovej kontrakcii, udržuje selektívnu priepustnosť membrán
Vápnik je najviac zastúpeným minerálom v tele. Organizmus dospelého človeka obsahuje viac než 1 kg vápniku. Z toho až 99% je viazaných v kostiach a zuboch. Len malé množstvo vápnika sa v organizme nachádza vo voľnej ionizovanej forme Ca2+. Tieto ióny sú dôležité pre reguláciu mnohých fyziologických dejov. Odporúčaná denná dávka je do 1200 mg pre ľudí do 25 rokov a 800 mg pre ľudí nad 25 rokov. Vhodné je telu dodávať vápnik spolu s optimálnym množstvom horčíku.
Nedostatok tohoto prvku sa u detí prejavuje krivicou, u dospelých mäknutím kostí a u starších ľudí rednutím kostí. Ďalej zvýšenou kazivosťou zubov, svalovými bolesťami, poruchami kože, stratou pigmentu, poruchami nervových vzruchov, zrážanlivosti krvi a srdcovými poruchami. Pri nadbytku vznikajú obličkové kamene, arytmia srdca a zvyšuje sa krvný tlak.
Horčík - Mg
Význam:
- Aktivuje v bunkách asi 300 rôznych druhov enzýmov
- Priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť a zúčastňuje sa na nervovo-svalovej dráždivosti svalstva
- Uvoľňuje napätie - je známy ako antistresový minerál
- Významnú úlohu zohráva pri spracovaní cukrov, tukov a bielkovín v ľudskom tele a je potrebný pri proteosyntéze (vzniku bielkovín).
- Zabraňuje ukladaniu vápniku v obličkách a vzniku kameňov
- Podieľa sa na lepšom využití vitamínov C a E
Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov a vzhľadom na menované vlastnosti sa mu pripisuje veľký význam. Jeho nedostatok sa prejaví v zhoršení zdravia a to v mnohých ohľadoch. V priemernom ľudskom tele 70 kg vážiaceho človeka sa nachádza asi 30g tejto látky. Väčšina jeho zásob je však viazaná spolu s vápnikom v kostiach. Horčík sa nachádza takmer výlučne v rastlinnej potrave. Bohatým zdrojom je chlorofil. Súčastná priemyselne spracovávaná potrava je na horčík chudobná. Pri jeho nedostatku sa môže dostaviť arytmia srdca, infarkt, dochádza k narušeniu funkcií obličiek, štítnej a prištítnej žľazy. Časté sú migrény, podráždenosť, únava, vypadávanie vlasov, zvýšená kazivosť zubov a lámanie nechtov. Pri dlhodobom nedostatku horčíka dochádza k zvýšeniu výskytu karcinogénov.
Najviac sú nedostatkom horčíka ohrozený najmä ľudia konzumujúci veľa mliečnych výrobkov, ženy užívajúce antikoncepciu a alkoholici. Horčík je úzko spojený s vápnikom. Ich vzájomný pomer v tele by mal byť asi 1:2 (Mg:Ca). Pri nedostatku horčíka, môže dôjsť k predávkovaniu vápnikom. Nadbytok pôsobí utlmujúco na centrálnu nervovú sústavu a v extrémnych (menej pravdepodobných) prípadoch môže zapríčiniť zlyhanie obličiek. Jeho denná odporúčaná dávka je asi 300 až 350 mg a doplnkovo v podobe preparátov 250 až 500 mg.
Fosfor - P
Význam:
- Je súčasťou červených krviniek a je dôležitý pre transport energie
- Udržuje pH krvi (rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele)
- Urýchľuje zrážanie krvi
- Je nevyhnutný pri syntéze fosfolipidov
- Priaznivo ovplyvňuje kvalitu kostí a zubov
- Regeneračný účinok na ľudský organizmus
- Nevyhnutný pre telesný rast
Fosfor je súčasťou každej bunky a je minerálnou látkou s druhým najväčším zastúpením v ľudskom tele. Jeho nedostatok zapríčiňuje pocit únavy, oslabenie kostí, zubov a krvácanie z ďasien. Pri nadbytku dochádza k spomaleniu absorpcie vápniku. Jeho odporúčaná denná dávka je približne 800 až 1200 mg, pričom pre zlepšenie vstrebania pomáha vitamín D. Naopak využitiu fosforu bráni cukor, ktorý narúša rovnováhu medzi ním a vápnikom. Jeho vhodným zdrojom sú zemiaky, vajcia (žĺtok), mlieko a mliečne výrobky, mäso, obilniny a ryby.
Chlór - Cl
Význam:
- Udržuje pH krvi (rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele)
- Udržuje osmotický tlak
- Podporuje činnosť pečene a zúčastňuje sa pri odstraňovaní škodlivých látok z tela
- Nachádza sa v žalúdku a podieľa sa na trávení
Ľudské telo obsahuje len asi 105 g tejto látky. Nachádza sa hlavne v krvi, ale aj v iných tekutinách. Príznaky jeho nedostatku môžu byť vypadávanie vlasov, zubov, svalové kŕče, hypochlorémia a iné poruchy, ktoré súvisia s premenou sodíka, draslíka a iných katiónov, narušenie chemickej rovnováhy a krvného obehu. Chlór prijímame v podobe kuchynskej soli a v pitnej vode. Nadbytok soli prispieva nielen k zvýšenému krvnému tlaku, ale môže vyvolať aj migrénové záchvaty, rakovinu žalúdka a poškodenie obličiek. Chlór z pitnej vody ničí vitamín E a črevné baktérie. Jeho zdrojom je najmä kuchynská soľ. Chlór je prospešný v organickej forme ( syry, zelenina, obilniny). Významným zdrojom je kamenná a morská soľ, ako aj pitná voda. Chlórovaná voda má však na organizmus nepriaznivý účinok.
Síra - S
Význam:
- Síra sa podieľa na stavbe tkanív, dodáva vlasom ich lesklosť a prispieva k zdraviu nechtov a pokožky (zabraňuje vznikom vyrážok, ekzémov a podobne)
- pomáha v pečeni pri sekrécií žlče
- je dôležitá pri tvorbe kolagénu (najviac zastúpená bielkovina v ľudskom tele)
- lieči reumatizmus
Je to minerálny prvok, ktorý sa nachádza v každej bunke. Človek by denne mal prijať v potrave asi 1g síry. Pri jej nedostatku sa zhoršuje kvalita vlasov, pokožky, poruchy metabolických procesov - v oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách, zvyšuje sa lámavosť nechtov a môžu sa dostaviť príznaky reumy. Organická síra nachádzajúca sa v potrave nie je toxická a vylučuje sa prevažne močom. Zdrojom sú syry, obilniny, strukoviny, tmavolistová zelenina, mlieko a mliečne výrobky, mäso, vajcia.
Železo - Fe
Význam:
- ako súčasť krvného farbiva (hemoglobínu) viaže kyslík na červené krvinky a zabezpečuje výmenu dýchacích plynov (aktivátor dýchacích enzýmov (cytochrómov), katalázy a peroxydázy)
- je nezbytné pre rast, veľmi potrebný v tehotenstve pre vývin plodu, tiež u detí v dobe rastu
Železo zaraďujeme medzi stopové prvky, čiže ho organizmus potrebuje len nepatrné množstvo. Stal sa často preceňovaným, čo prinieslo jeho nadmerné užívanie. Jeho nedostatkom spravidla človek netrpí, pretože ho prijímame v dostatočnom množstve. Najviac sú nedostatkom železa postihnutý ľudia s krvácavými stavmi, s črevnými ťažkosťami a športovci podávajúci vysoký výkon. Pri nedostatku sa znižuje počet červených krviniek, znižuje sa fyzická výkonnosť a môžu sa dostaviť pocity nevoľnosti, anémia z nedostatku železa, slabosť, únava, bledosť, bolesti hlavy, búšenie srdca, nižšia odolnosť voči infekciám. Železo je minerál, ktorého nadbytok sa nevylučuje a dochádza k zanášaniu organizmu.
Príznaky nadbytku sú často vážnejšie ako jeho nedostatku. Znižuje účinnosť vitamínov E a C. Pri ťažkých prípadoch dochádza k poškodeniu pečene (cirhóza pečene), poškodeniu srdca a vzniku cukrovky, ateroskleróza, rakovina hrubého čreva, srdcové ochorenia. Neodporúča sa prijímať v samostatných prípravkoch, ale radšej v komplexných preparátoch spolu s ostatnými minerálmi. Vstrebávaniu železa bránia nápoje ako čaj a káva. V potrave sú zdrojom tohto stopového prvku červené mäso, vnútornosti, orechy, fazuľa, zelená listová zelenina a vajcia. Železo je najviac zastúpený stopový prvok v našom tele. Odporúčaný denný príjem je 6 až 30 mg.
Zinok - Zn
Význam:
- Chráni pred infekciami
- Podporuje hojenie rán a delenie buniek a priaznivo ovplyvňuje organizmus pri kožných problémoch ako sú vyrážky
- Veľký význam má pre telesný rast
- Podporuje správny vývoj a funkciu pohlavných orgánov
- Zúčastňuje sa na udržiavaní zdravia cievneho systému
- Podporuje správnu funkciu inzulínu
- Priaznivo ovplyvňuje funkčnosť prostaty
- Podporuje rast vlasov a ich kvalitu
- Pomáha rozkladať alkohol, ničí toxické Olovo, Kadmium a prebytočné množstvo medi
- Pomáha pri psychických problémoch (depresie, liečenie schizofrénie)
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Je predpokladom pre zvýšenú tvorbu testosterónu a je nevyhnutný k syntéze bielkovín a k rastu svalovej hmoty
- Udržuje pH krvi (rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele)
- Pomáha pri odstraňovaní porúch chuťových čidiel
Zinok je po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele. Pre svoje funkcie patrí medzi najvýznamnejšie. V tele sa koncentrovane nachádza najmä v mozgu, v očnej dúhovke, kostiach a v mužských pohlavných žľazách. Je súčasťou asi 200 enzýmov, ktoré zabezpečujú tisíce funkcií (napr. tvorba testosterónu, podpora rastu atď.). Podľa najnovších výskumov podporuje zinok aj činnosť mozgu, čo sa prejavuje duševnou sviežosťou. Na rozdiel od železa trpí nedostatkom zinku omnoho viacej ľudí. Je to dané najme priemyselne pripravovanou potravou ktorá je naň chudobná. V tele sa nevytvárajú veľké zásoby a preto je ich potrebné neustále dopĺňať. Najviac sú jeho nedostatkom postihnuté deti, mládež, diabetici, tehotné ženy a neurotici. Zinok je potrebný pre svalovú kontrakciu a veľké množstvo sa ho stráca potením. Z tohto ale aj iných dôvodov často trpia jeho nedostatkom aj športovci.
Príznaky nedostatku sú spomalený rast, nepravidelná menštruácia, zníženie imunity a náchylnosť k infekciám, znížená kvalita pokožky a dlhšie hojenie rán, artérioskleróza a poruchy sexuálnych funkcií, vyššia náchylnosť k nachladnutiu, strata čuchu a chuti, kožné problémy - akné, ekzém, psoriáza, zhoršené hojenie rán, porucha tolerancie cukru v krvi, poruchy v činnosti pečene, zhoršenie videnia a zlé videnie za šera, nedostatočná funkcia pohlavných orgánov, zníženie množstva spermíí, pri veľkom nedostatku spôsobuje zaostávanie fyzického a duševného vývoja. Pri nedostatku sa objavujú na nechtoch biele škvrny. Jeho odporúčaná denná dávka je asi 15 mg. U tehotných žien, kojacich žien a športovcov by toto číslo malo byť 25 mg a viac. Nadbytok zinku nie je častý a môže byť preto jeho dávkovanie omnoho benevolentnejšie. Jeho prejavy sú nepokoj, dehydratácia a nevoľnosť, zvracanie, hnačky, brušné bolesti, žalúdočné krvácanie, poruchy imunity, zníženie hladiny prospešného cholesterolu.
Ako veľmi účinné afrodiziakum (prostriedok zvyšovania pohlavnej túžby) sa v niektorých krajinách používajú ustrice. Je to hlavne pre ich vysoký obsah zinku, ktorý organizmus dokáže ľahko prijať. Medzi ďalšie bohaté zdroje zinku patria plody mora, pivné kvasnice, červené druhy mäsa a horčica, múka, chlieb, strukoviny (fazuľa, hrach, sója), hovädzie a bravčové mäso, pečeň, hydina, vajcia, dary mora - ryby, ustrice, syry, orechy, tekvicové semená, pšeničné klíčky, semená dyní. Za nevhodnú formu zinku sa považuje zinok obsiahnutý v konzervách, rôznych zinkom upravených nádobách atď.
Selén - Sn
Význam:
- Je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia)
- Spolu s vitamínom E bráni vzniku rakoviny, ktorú spôsobujú peroxidy a superoxidy vodíka
- Spolu s vitamínom E minimalizuje účinky olova a kadmia
- Napomáha pri úprave nepriaznivých stavov počas menopauzy
- Priaznivo ovplyvňuje elasticitu tkanív
- Podporuje liečbu chorôb ako skleróza multiplex, obehové choroby, svalová distrofia, (porucha vo výžive), reuma a pri sexuálnej impotencií orgánového pôvodu
Jeho nedostatok môže v tele zapríčiniť poškodenie kostných svalov a svalu srdca. Človek je náchylnejší ku chorobám, rýchlejšie starne a znižuje sa pohlavná potencia, zníženie imunity, zvýšený výskyt rakoviny, srdcových ochorení, kožné problémy, svalová slabosť, únava, nedostatok selénu počas tehotenstva môže zvýšiť riziko vrodených vád. Medzi ďalšie antioxidanty patri vitamín E, ktorý dokáže z časti nahradiť deficit selénu. Predávkovanie sa selénom bežnou potravou nie je možné. Nedostatok môže spôsobiť nervozitu, depresie, únavu, podráždenie, nevoľnosť, zvracanie, hnačky, stratu vlasov, poškodenie nechtov.
Niektoré výskumy tvrdia, že nadmerné užívanie tohto minerálu je toxické, iné naopak dokázali u zvierat protirakovinový účinok. Doporučená denná dávka je 50 až 200 mg. V potrave sú jeho zdrojom pšeničné klíčky, semená, rajčiny, brokolica, mäso a mlieko, dary mora - slede, kraby, langusty, bravčové, hovädzie, teľacie obličky, pečeň, srdce, vaječný žĺtok, para orechy, obilniny, kukurica, celozrnné výrobky, ovsenné vločky, hnedá ryža, huby, cibuľa, cesnak.
Meď - Cu
Význam:
- napomáha vstrebávaniu železa a tak zodpovedá aj za tvorbu hemoglobínu
- je nevyhnutá pri spracovaní vitamínu
- má protialergické účinky tým, že redukuje hladinu histamínu
- priaznivo ovplyvňuje nervový systém
- podieľa sa na štruktúre vlasov
V bežnej potrave je tohto stopového prvku tak akurát. Nieje preto potrebné ho konzumovať formou prípravkov. Odporúča sa najme ak sú cielene prijímané väčšie množstvá vitamínu C, zinku, alebo železa. Príznaky nedostatku sú zvýšená hladina cholesterolu, zníženie hladiny hemoglobínu v krvi, vypadávanie vlasov, strata pigmentu, poruchy srdcového rytmu. Jeho nadbytok je toxický, ale prakticky k nemu nedochádza. Príznaky sú zvýšený krvný tlak, zvýšené riziko infarktu, vypadávanie vlasov a depresie, nevoľnosť, bolesti žalúdka, poškodenie pečene, hnačky, bolesti svalov, zníženie hladiny zinku v krvi, ateroskleróza. V potrave sa nachádza v celozrnných výrobkoch, v pečeni, v daroch mora, v sójy, strukovinách a hubách. Denná odporúčaná dávka sú 3 - 4 mg.
Kremík - Si
Význam:
- zabezpečuje elasticitu ciev a kože
- ako súčasť kostí a chrupaviek priaznivo ovplyvňuje ich vývoj
- priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov
- napomáha prijímaniu vápnika, rastu vlasov a nechtov
- má protisklerotické účinky
Kremík je považovaný za veľmi dôležitý stopový prvok, ktorý však býva často nedostatkovým. Je prítomný prevažne v rastlinných produktoch a vo všeobecnosti ho je v potrave dostatok. Nachádza sa najmä v chrupavkách a v spojivových tkanivách, špenáte, a v zelenej zelenine. Pri nedostatku dochádza k abnormalitám kostí, k celkovej retardácií rastu, osteoporóze a neplodnosti. Nadbytok sa nepovažuje za toxický.
Chróm - Cr
Význam:
- Hlavnou úlohou je podieľanie sa na metabolizme glukózy a syntéze mastných kyselín a cholesterolu
- Podporuje činnosť inzulínu a pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky
- Napomáha bezchybnému vývoju ľudského plodu
- Prevencia vzniku šedého zákalu
V ľudskom tele sa nachádzajú asi 3 až 10 mg chrómu. Napriek tomuto nepatrnému množstvu je pre telo značne dôležitý. Podobne ako inzulín má schopnosť regulovať hladinu krvného cukru. V prípade, že telu chýba tento stopový prvok, nastáva podobná situácia ako pri nedostatku inzulínu. Je súčasťou tzv. glukózového tolerančného faktoru - GTF, čo znamená schopnosť organizmu vyrovnať sa so zvýšeným príjmom cukrov. Pri dlhodobom nedostatku chrómu tak môže vzniknúť diabetes II. stupňa. Chróm významne ovplyvňuje citlivosť a využiteľnosť inzulínu. Okrem napomáhania v premene cukrov, napomáha aj premene tukov a bielkovín.
Pri jeho nedostatku môže dôjsť k zvýšenému ukladaniu tukov a strate svalovej hmoty. Je to dôsledok zníženej tvorby hormónov, ktoré majú za úlohu podporovať pôsobenie rastového hormónu. Ďalej deficit chrómu môže spomaliť, alebo zastaviť telesný rast, zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi a urýchliť tak arteriosklerózu a zapríčiniť poruchy nervového systému. V potrave je chrómu veľmi málo a je preto vhodne ho prijímať v doplnkoch. Veľká časť chrómu sa stráca priemyselnou a kuchynskou úpravou potravín. Takto prijímame len asi 10% z celkového množstva chrómu. V bežnej strave sa nachádza v zemiakoch, orechoch, droždí, v žĺtku a celozrných výrobkoch. Zdroje chrómu v potravinách nie sú jednoznačné a množstvo výskumov a publikácií sa v nich rozchádza. Denne sa odporúča 50 mcg a pre diabetikov a športovcov 200 mcg.
Bór - B
Význam:
- Je nezbytný pre kalcifikáciu kostí
- Pomáha organizmu pri vstrebávaní vápniku
- Užíva sa pri liečbe artritídy a osteoporózy
Odporúčaná denná dávka je maximálne 3 mg.
Jód - I
Význam:
- Je potrebný na zabezpečenie funkcie štítnej žľazy
- Urýchľuje metabolizmus, pomáha pri spaľovaní nadbytočných tukov
- Podieľajú sa na kvalite nechtov, vlasov a kože
- Pomáha pri syntéze cholesterolu
- Premieňa karotén na vitamín A
- Zabezpečuje zdravý mentálny vývoj u detí
Jód je známy hlavne vďaka jeho potrebe pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ak ho má telo nedostatok, môže dôjsť k zdureniu štítnej žľazy (strume). Spomaľuje sa metabolizmus, zvyšuje sa ukladanie tukov a klesá vitalita. U detí môže nedostatok zastaviť telesný, ako aj mentálny vývoj. Nadbytok jódu je považovaný za toxický, ale účinok nebol zatiaľ popísaný. V bežnej potrave je jeho hlavným zdrojom jodidovaná soľ a soľ morská. Prísun jódu tak zabezpečujú aj všetky potravinárske výrobky, ktoré sú jodidovanou soľou upravované. Ďalej sú významným zdrojom dary mora, vrátane rias a chalúh. Odporúčaná denná dávka je približne 150 mcg.
Fluór - F
Význam:
- podieľa sa na metabolizme glukózy, syntéze mastných kyselín a cholesterolu
- pomáha udržiavať krvný tlak a telesnú hmotnosť
- zvyšuje pôsobenie inzulínu a pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky
- kladne pôsobí na činnosť nervovej sústavy, pečene a endokrinnej žľazy
Fluór je súčasťou kostí, zubov, štítnej žľazy a mozgu. V mnohých krajinách sa pitná voda fluoriduje, pričom koncentrácia fluoridových iónov je vždy menšia ako 1 mg na liter. Nadmerné užívanie fluóru sa považuje za toxické. Fluór sa ukladá v kostiach a spôsobuje ich krehkosť a morfologické zmeny. Za prijateľný príjem sa považuje 1,5 až 4 mg.
Mangán - Mn
Význam:
- Zúčastňuje sa na syntéze mastných kyselín a cholesterolu
- Je dôležitý pre fungovanie centrálnej nervovej sústavy
- Preventívne pôsobí proti vzniku cukrovky
- Podporuje mužskú potenciu, tvorbu pohlavných hormónov a tvorbu materského mlieka
Potrava nezabezpečuje dostatočný prísun tohoto minerálu a preto sa ho odporúča telu dodávať v prípravkoch. Predávkovanie mangánom nie je bežnou potravou možne. Pri nedostatku dochádza k zoslabnutiu svalstva, svalovým kŕčom a telesným disproporciám. Denná dávka mangánu je 2,5 až 5 mg. V potrave sa nachádza v orechoch, v čaji, vajciach a v zelenej listovej zelenine.