Rastlinné mlieka

Máte radi mlieko?
Používate mlieko na varenie, do smootie, do kokteilov, prípadne pre deti na raňajky? Je veľmi veľa možností, aké mlieko používať. Už dávno vieme, že kravské mlieko nie je také zdravé, ako sa to prezentuje v médiách.
Aké mlieko máme zaradiť do svojho jedálnička?
SÓJOVÉ MLIEKO
Cena je veľakrát najprijateľnejšia zo všetkých mliek na trhu. Surová sója, z ktorej sa vyrába, pre niektorých môže byť horšie stráviteľná a niekedy môže byť geneticky modifikovaná.
Fytáty a antinutrienty obsiahnuté v sóji obmedzujú využitie niektorých živín zo stravy. Ideálne je jesť bio sojové mlieko, bez pridaného cukru a soli. Ale iba k občasnému dochuteniu pokrmov, nie na bežné pitie.
MANDĽOVÉ MLIEKO
Vyznačuje sa vysokým obsahom vápnika, fosforu, horčíka a draslíka. Treba kupovať mandle najvyššej kvality (kvôli veľkej diaľky, z ktorej sa dovážajú) a taktiež aj mandľové mlieko.
Vyberajte si mandľové mlieko, ktoré neobsahuje pridaný cukor, sirup z agáve, soľ, stabilizátory alebo emulgátory. Mlieko je možné dosladzovať medom, alebo sušeným ovocím.
KOKOSOVÉ MLIEKO
Vhodné zloženie koko mlieka obsahuje iba tieto položky:
bio kokosová voda, bio kokosová dužina, pitná voda.
Ďalším problémom je vysoký obsahu tuku a to predovšetkým nasýtených mastných kyselín. Používajte k dochuteniu pokrmov a nápojov.
Na dochutenie poslúži aj klasický strúhaný kokos.
RYŽOVÉ MLIEKO
Výhoda je nižší obsahu tuku ako u mandľového. Zložené má byť iba z bio ryže, pitnej vody, slnečnicového oleja a max ešte soľ.
Nepoužívajte ho denno denne.
MLIEKO Z OVSA
Ovos neobsahuje tuk, ako napríklad rôzne druhy orechov. Obsahuje v istej forme lepok (viac ako amarant alebo quinoy).
QUINOA MLIEKO
Quinoa je označovaná za pseudoobilninu, má podobné nutričné hodnoty a využitie ako obilniny. Toto mlieko s nižším obsahom tuku sa na slovensku predáva s pridaným agáve sirupom a maltodextrinom.
LIESKOVOORIEŠKOVÉ MLIEKO
Lieskové oriešky patria k najbohatším zdrojom vitamínu E, ktorý ochraňuje bunky. Okrem toho sú lieskové orechy bohaté na vápnik, horčík, zinok, kyselinu listovú a biotin. Pomáha pri prevencii srdcových a obehových chorôb.
Prospieva pri neurózam, fyzickému vyčerpaniu, ukľudneniu a zlepšeniu pamäť. I pri týchto mliekach je to ako pri quinova mlieku. Zloženie zo sirupu z agáve a maltodextrinom. Vyrobte si doma, má to výbornú chuť.
AMARAT MLIEKO
Zrno amarantu je zdrojOm minerálov (najmä železa, vápnika a horčíka) a i amarant je pseudoobilnina prirozene bezlepková.
Ktoré rastlinné mlieko je najzdravšie a ktoré je na chudnutie?
Najideálnejšie je ryžové alebo ovsené.
V nízkosacharidovom jedálničku zas mandľové, domáce makové, domáce vlašské alebo domáce lieskovoorieškové a sladiť prírodne.
Do obilnej kaše skôr orechové mlieko a do čokoládového pudingu s nižším obsahom tuku, takže obilné alebo pseudoobilné.
Z pohľadu zdravia sú zdravé všetky mlieka, ale nech neosahujú soľ, cukor, konzervanty a emulgátory.
Domáce raw mléka
Sú najlacnejšom variantou raw mliek. Z vlašských orechov mlieko je bohaté na vzácne omega 3 kyseliny.
Makové mléko (1400 mg vápnika na 100g maku)
Pohánkové mieko, makové - zas bohaté na vápnik.
Slnečnicové mlieko je bohaté na horčík, tryptofan, vitamín B6 a E