
CHRÍPKA - zimná a letná
Chrípka, angína, nádcha - čo jesť, čo nejsť a ako sa jej zbaviť.
Zimná chrípka
chrípka spôsobená chladným vetrom
Prejavy zimnej chrípky:
- zimomravosť
- silné bolesti hlavy
- stuhlosť v krku
- kýchanie, kašeľ, vodová riedka nádcha
- chýba pocit smädu
Prevencia:
- teplé raňajky vo forme kaše a vývarov, ktoré nám pomáhajú vyrábať vnútorné teplo a zahrievajú organizmus.
Potraviny, ktoré pomáhajú s liečbou:
- škorica, mäta, bazalka, fenykel, čerstvý zázvor, muškátový oriešok, anýz, badián, kajenský peper
- mätové čaje alebo zázvorový čas s plátkami zázvoru bez medu a citróna
Chrípka v lete
chrípka spôsobená horúcim vetrom
Prejavy letnej chrípky:
- horúčka
- smäd
- potenie
- bolesti hlavy a svalov
- pálenie a škrábanie v krku
- opuchnuté krčné mandle
- ľahko nažltnutý hlien
- pálenie v nose
- kýchanie, alebo kašeľ
Vhodné potraviny:
- banány, jahody, kokosové orechy
- čerstvé uhorky, čakanka, špenát, zeler, zelená cibuľka, vodný melón (červený)
- bazalka, mäta, mungo fazuľky, kel, čierné houby Mu er (Judášovo ucho), morské riasy alebo bambusové výhonky
Citron počas už rozvinutej chrípky je nezmysel
Pre oba typy chrípky
Kašeľ
- V tomto prípade je najlepšie sa zamerať na potraviny, v ktorej sú preukázaný vplyv na rozpúšťanie hlienov a posilňovanie pľúc.
- Napríklad grepy, hrušky, jablka, citróny, redkvičky, zeler, bazalka, baklažán, fazuľa, sója, chren, cukety, šampióny.
- Naopak se vyhnite zahlieňujícím potravinám - sladkostiam, bielemu cukru a múke, mlieku a mliečným výrobkom, vyprážaným a tučným jedlám
- Taktiež nepodávame citrón už počas rozvinutej chrípky, vťahuje energiu dovnútra.
Nádcha
Nosné prieduchy uvoľňujú:
- mandarinky, baracky, banány, jahody, cvikla, chren, redkvičky, mäta, uhorka, špenát, fazuľa
Angína, zápal stredného ucha a zápal nosných dutín.
- doporučujeme červený melón, čerstvé uhorky, ľadový šalát, zelený šalát, čakanka, redkvička, banán a grep